Wat is het ACT4life-model?

Het leven verandert continu. De mooie dingen die op je pad komen, zijn makkelijker te dragen dan de zware
lasten. Hoe je daarmee omgaat en wat voor jou zou kunnen werken, is voor iedereen en op elk moment
anders.
Je gunt het iedereen om dat te kunnen wat persoonlijk en werkelijk telt, ondanks dat het soms lastig is om dat te doen. Het leven kan namelijk behoorlijk grillig zijn en het is vaak logisch dat het dan niet lukt om hiervoor open te staan. Daarbij kunnen gevoelens en de manier waarop je naar jezelf en de wereld kijkt ook behoorlijk in de weg staan.

Het ACT4life-model is ontworpen om op individueel niveau inzicht te krijgen in:

  • Waarom je doet wat je doet en dat blijft doen
  • Of dit je helpt in de richting van dat wat voor jou belangrijk is
  • Wat zou kunnen werken om gedragspatronen te doorbreken
  • De voortgang van je verandering

Met het model kun je voor het eerst sinds de komst van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) de volledige potentie van de methodiek benutten zonder jarenlange ervaring te hoeven hebben in de toepassing. Je kunt samen met je cliënt inzoomen en uitzoomen op lastige situaties en onderzoeken wat de oorzaak is van gedrag zonder het contact met elkaar kwijt te raken en zonder dat de cliënt het waardevolle inzicht dat hierbij ontstaat te verliest.

Op basis van dit onderzoek ontwerp je op maat gemaakte interventies voor de lange termijn als voor in het moment. Het toepassen van de zes krachtige therapeutische technieken die ACT heeft wordt door gebruik van het model makkelijker, voor zowel jouzelf als je cliënt.

Ga in onderstaand artikel op een korte ontdekkingstocht door het ACT4life-model