Het ACT4life team

Ik ben zo blij dat er sinds het boek in 2017 en de start van de eerste trainingen in 2018 al zoveel leerkrachten, paardencoaches, fysiotherapeuten, orthopedagogen, vaktherapeuten, logopedisten gebruik maken van het ACT4life-model om kinderen en jongeren te helpen hun hart te volgen.
Ook ACT4life zelf is gegroeid: we zijn nu met een hele bende 🙂 en hopen je binnenkort in het echt te ontmoeten!


Monique Samsen – grondlegger ACT4life-model

Ik ben psycholoog en beeldend therapeut en werk als zodanig in mijn eigen kleine praktijk in Arnhem waar ik kinderen, jongeren en volwassenen zie. Daarnaast geef ik niet alleen leiding aan ons mooie team, maar sta ik met heel veel twinkeling in de ogen nog steeds graag voor groepen om ACT4life op die manier aan anderen door te geven.

Mijn ervaring met ACT

Tijdens de studie Klinische Psychologie wees hoogleraar Hubert de Meij mij in 2003 op Acceptance and Commitment Therapy (ACT). De manier waarop hij met een gigantische twinkeling in zijn ogen sprak over deze toen nog zo onbekende methodiek, maakte mij nieuwsgierig. Ik leerde dat ik de onzekerheid over mezelf die tot dan toe zo sterk mijn leven bepaalde niet hoefde kwijt te raken om toch mijn hart te kunnen volgen. Was me dit maar geleerd, toen ik nog kind was..

Ik schreef mijn masterthesis over ACT bij jongeren met een depressie en werkte daarna ook veel met kinderen en jongeren. Door ACT om te zetten naar een zeer toepasbaar model (ACT4life!) dat zowel bij kinderen, jongeren als volwassenen aansloot, kan ik hen nu dat meegeven waar ik zelf nu ook zoveel aan had en heb. Het leven kent diepe donkere whaaa-wouden, ook het mijne. Als je stilzit in het donker dan ontdek je dat je meer gaat zien, dan je ooit had gedacht.

In de jaren daarna volgde ik meerdere workshops en trainingen in ACT (van o.a. Kelly Wilson, Matthieu Villatte, Robyn Walser, Louise Hayes, Russ Harris) maar blijf me uiteraard ook scholen en verdiepen in andere methodieken en wetenschappelijke ontwikkelingen op verschillende gebieden van de psychologie. Ik ben lid van het NIP, ACBS (en de Nederlandstalige dochtervereniging ACBS-BeNe) en de NOBTRA.


Corry van Ginhoven – Chief Happiness Officer

Mijn naam is Corry van Ginhoven en ik ben moeder van Fiene (aug 2009-nov 2009) en Teun (2012) en partner van Martijn. Ik ben opgegroeid in Sassenheim, midden in de prachtige Bollenstreek, en woon daar nog steeds heel erg naar mijn zin.

Ik vind het belangrijk om te genieten van het leven en daarbij automatisch ook van onze vrienden en familie. Ik vind het heerlijk om mezelf te verdiepen in gezonde voeding en een gezonde, vooral ook positieve levensstijl. Een gezonde dosis nieuwsgierigheid en humor zijn mij niet vreemd. Verder ben ik graag buiten, hou ik van lekkere thee en koffie, zelfgemaakt bananenbrood, smoothies, sporten, yoga, social media en ben ik dol op het luisteren van muziek (oa Milow en P!nk).

Na een lange carrière bij een bank is het roer om gegaan en ben ik in 2019 als ZZP’er aan de slag gegaan. Nog voordat ik de opleiding aan VA-school had afgerond, hadden de eerste opdrachtgevers zich al gemeld. Een groter compliment kon ik niet krijgen. Ik heb mijn ‘why’ gevonden; ondernemers ondersteunen, samenwerken en toch mijn eigen plan maken, elkaar motiveren en inspireren en daardoor meer balans creëren in mijn eigen leven, maar ook in dat van de ondernemer.
Miss Supportive was “geboren”.

Sinds juli 2021 ben ik onderdeel van het flow-team van ACT4life (vnl. klantenservice en backoffice) en hoop ik zo bij te kunnen dragen aan de prachtige missie van ACT4life; mensen leren hun hart te volgen en de hindernissen die zij daarbij tegenkomen te nemen zoals ze zijn.


Serge Jansen – Master of Systems

Opgegroeid met een broer in de Liemers waar je vooral leert je hoofd niet boven het maaiveld uit te steken en normaal te doen. Als kind in de jaren 80 heel veel bezig geweest met techniek en gereedschap zoals allerlei elektronica, computers, sleutelen aan benzinemotoren, zagen, boren, timmeren. Dingen maken en doen met je handen en verstand vond ik heel belangrijk en leuk, maar ook veel bewegen, buiten zijn en lol hebben met vrienden. Dat is feitelijk nooit veranderd.

Mijn loopbaan begon in de fotografie, fotograferen, het ontwikkelen en afdrukken van foto’s. Nadat ik een opleiding bij IBM heb gevolgd ben ik de ICT ingerold als applicatieontwikkelaar en heb gewerkt bij grote banken en verzekeraars, maar ook bij wat kleinere

softwareontwikkelaars/webdesigners die gericht waren op het MKB.

Belangrijkste zaken waar ik mij nu mee bezig houd is doen wat ik graag wil, het liefst in gezelschap en samenzijn met mensen bij wie ik graag wil zijn en vanzelfsprekend andersom ook. Veel plezier hebben en niet altijd houden aan de geijkte paden. Als je het graag wil doen dan moet je het doen is mijn visie. Gelukkig is mijn leefsituatie zo ingericht dat het mogelijk is om dat ook te kunnen doen samen met mijn zoon en vriendin en dat lukt ook buitengewoon goed.
Ik wil alleen nog een keer het motorrijden opnieuw oppakken..


Maaike Elisa – Creative lighthouse

Verwonderd door het leven volg ik de zon: alles waar ik van kan groeien, blij van wordt en van ga stralen.

Ik woon in het bos in een huis van steen en daarnaast in mijn tiny house op wielen waarmee ik regelmatig op ontdekkingstocht ga. Ik ben gek op Cantabria en ben daar dan ook vaak samen met mijn hondje en Spaanse liefde, om de zee, de bergen en alles wat ik daar zo liefheb te omarmen. Mijn favoriete perspectief op de wereld is dan ook ‘patas arribas’ oftewel: op z’n kop. Het is bijzonder om je iedere dag weer door het leven te laten verrassen door er met andere ogen naar te kijken.

Verhalend verbinden is wat ik het liefste doe, niet alleen door woorden, beelden en geluid elkaar te laten versterken, zodat het echt tot leven komt. Maar ook door de ander in de ogen te kijken, nieuwsgierig te zijn en de ruimte te laten ontstaan voor oprechte aandacht, herkenning en verbinding.

Als creatieve vuurtoren ben ik heel dankbaar om mijn licht te mogen laten schijnen op ACT4life en er samen met het hele team aan bij te dragen om steeds meer mensen hun hart te laten volgen. Het nodigt ook mij uit om het kind in mij er te laten zijn en te herkennen in de mensen om mij heen, mijn hart te blijven volgen en spelenderwijs te blijven leren van alles wat er in mijn leven op mijn pad komt.


Sandrina van der Vijgh – Virtual Assistant

Samen met mijn dochter en vriend woon ik in de prachtige stad Den Haag. Als geboren en getogen Hagenaar ben ik zo blij met de duinen en het strand als onze achtertuin. In de zomer zijn wij daar vaak te vinden met onze vrienden en familie en zeker het hele jaar door voor een heerlijke wandeling. Ik ben dol op mijn gezin, maak graag een dansje, creëren van waardevolle momenten met dierbaren koester ik, mag je mij wakker maken voor heerlijk eten, gek op alles wat met interieur te maken heeft en is bewuste realiteitscreatie mijn lifestyle geworden. Iedere dag bewust bezig zijn met hoe ik mijn leven mag inrichten en creëren, dat is echt een cadeau aan mijzelf en iedereen in mijn omgeving.

In 2023 heb ik mijn hart gevolgd om als ondernemer aan de slag te gaan. Na jarenlang gewerkt te hebben als PA/MA was het de hoogste tijd om een nieuw hoofdstuk te creëren en mijn eigen pad te bewandelen. Het prachtige moederschap combineren met werk waar ik gelukkig van word en klanten blij mee maak is werkelijk waanzinnig leuk!

Sinds november mag ik deel uitmaken van team FLOW van ACT4life. Een bijdrage leveren aan hun mooie missie maakt mij bijzonder dankbaar en blij. Door samen met het team bij te dragen aan het vervullen van de missie kijk ik ernaar uit om meer mensen aan te moedigen hun mooie hart te volgen waarin alle antwoorden te vinden zijn.


Meike Brinks – trainer & field manager

Ik ben orthopedagoog en leerkracht en werkzaam in de specialistische jeugd GGZ. Daarvoor heb ik jaren gewerkt in het speciaal onderwijs en de kinderrevalidatie. Mensen ontmoeten en vanuit echt contact met ze oplopen is waar mijn hart raakt. Het verhaal achter het verhaal ontdekken is wat ik graag doe. In mijn werk binnen de S-GGZ werk ik vaak met individuen of gezinnen. Maar niet voor niets ben ik ooit opgeleid als leerkracht en geniet ik ook enorm van het werken met groepen, de dynamiek, samen leren met en van elkaar. Ik woon met mijn gezin in Zwolle en geniet van de stad en het buitenleven daaromheen. Daarnaast word ik blij van een goed restaurant, een lekker glas wijn en de zon in mijn gezicht. Erop uit trekken met mijn geliefden of vrienden doe ik graag, de natuur in of cultuur opsnuiven. Waar ik me uren in kan verliezen? Interieur! Het herinrichten van mijn huis of vintage schatten shoppen.

Mijn ervaring met ACT

ACT heeft regelmatig aan mijn deur geklopt op momenten dat ik zoekende was in zowel persoonlijke als professionele vraagstukken. Want het leven, hoe doe je dat? Op belangrijke kruispunten bleek het steeds te gaan over de vraag ‘hoe ga je om met?’ i.p.v. ‘hoe zorg je dat je afkomt van?’

Toen ik de ACT4life training bij Monique volgde ging ik ‘aan’. De metaforen, de creatieve inslag en de oefeningen maakte me enthousiast. De mildheid, de erkenning en de liefdevolle blik raakte me. Juist omdat ik op dat moment in een persoonlijke zoektocht zat, doorleefde ik de ACT4life cursus ten volle. Midden in mijn zoektocht naar mijn eigen Hartenpad, voelde ik dat ACT een afslag was die onderdeel moest worden van dat hartepad. Het haalde de kat in mij naar boven. En iedere keer als Monique vertelde over haar trainingen en de wijze waarop zij ACT aan het verspreiden was, maakte mijn hart een sprongetje. Dat wil ik ook! Mensen kennis laten met ACT4life en zorgen dat ze daarmee de mensen die zij zien weer verder kunnen helpen.


Eva de Vries – projectmanager ACTIVAL

Samen met mijn man en twee dochters woon ik in het prachtige dorp Baarn, in een oud huis dat we zelf renoveren. Met mijn groene vingers tuinier ik graag en ik ben gek op bloemen.

Ik ben een echte Bourgondiër die dol is op heerlijk eten met een goed glas wijn. Het liefst ga ik erop uit in de natuur. Ik ben vaak in de omringende bossen op de Lage Vuursche te vinden. Andere culturen leer ik graag kennen tijdens onze reizen en ik droom van een lange reis maken met mijn gezin!

Ik werk met veel liefde en plezier voor ACT4life en draag er graag aan bij om zoveel mogelijk mensen hun hart te laten volgen. Nog niet zo lang geleden ben ik hier zelf bewust van geworden en volgde ik mijn hart door een eigen bedrijf te starten als e-VA Virtueel Assistent.

Ik geniet van veel contact met mensen en om écht iets voor anderen te kunnen betekenen.
Mijn passie is organiseren en ik schep graag orde, structuur en overzicht.
Ik draag er graag aan bij om ACT4life met mooie projecten verder de wereld in te brengen,
zodat nog meer mensen van jong tot oud hun hart mogen leren volgen!


Sien Verbeeck – trainer

2017 startte ik mijn eigen praktijk in Hasselt (België), waar ik kinderen, jongeren en volwassenen begeleid om te doen wat hun hart fluistert. Hiervoor maak ik gebruik van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en de inzichten uit Relational Frame Theory(RFT) die de bril vormen waardoor ik het gedrag van mijn cliënten bekijk. 

Omdat ik zo enthousiast ben over ACT, geef ik hier ook trainingen in aan psychologen, orthopedagogen, coaches, therapeuten en leerkrachten. 

Hoewel zeer enthousiast over wat ik mag doen in mijn professionele leven, geniet ik daarnaast ook van  tijd doorbrengen met mijn 2 zonen. Als wij doen wat ons hart fluistert vind je ons terug met een boek, in de natuur, als knutselend, in de keuken, bij een of andere voorstelling,… . Als we kunnen, gaan we op city-trip en zonder mijn zonen leef ik me samen met vrienden uit op festivals.

Mijn ervaring met ACT

Begon bij het boek van Maaike Steeman, Wonderlijke Binnenwereld. Ik volgde daarop een 6-daagse basisopleiding ACT en ging naar het congres “De Jeugd van Tegenwoordig” in Veenendaal. Dit inspireerde me zo dat ik zowat alles volgde wat je kon volgen rond het werken met ACT en kinderen/jongeren in België en Nederland, waaronder de 6-daagse training ACT4life bij Monique Samsen. Onmiddellijk na de training bij Monique startte ik met een collega met het organiseren van groepjes ACT4life. Dat was wel heel erg doen wat mijn hart fluistert!

Sindsdien ben ik me blijven verdiepen in ACT bij kinderen en jongeren, zowel via literatuur als via het volgen van internationale workshops  zoals een 2-daagse training van Louise Hayes in Londen en een online traject “Stuff that’sloud. ACT and OCD” bij Lisa Coyne and Ben Sedley.

Ik heb een erkenning van- De psychologencommissie (erkenningsnummer: 822117065)- Visum klinische psychologie (erkenningsnummer: 283683). Ik ben lid van:- Belgische Federatie voor Psychologen- Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen- Vlaamse Vereniging van School Psychologen- ACBS-BeNe- ACBS.

Tot slot ben ik bestuurslid bij ACBS-BeNe (http://www.acbsbene.com)


Jaantje Thiadens – trainer

Na mijn VWO-diploma op zak te hebben, zocht ik naar een opleiding waar ik zowel wijzer als vaardiger mee zou worden, waar theorie en praktijk hand in hand gingen. Ik wilde de mensheid  beter leren begrijpen en vaardigheden leren die mij altijd van pas zouden kunnen komen; leren presenteren, iets ingewikkelds tot de kern brengen, creëren en ontwikkelen, leidinggeven en motiveren.

In 2000 studeerde ik af als docente Geschiedenis. Ik ging lesgeven en merkte in mijn rol van mentor dat mijn hart lag bij het begeleiden van jongeren die vastliepen. Ik deed de Master Special Educational Needs en werkte 15 jaar als remedial teacher en leerlingbegeleider op verschillende middelbare scholen. In 2010 richtte ik mijn coachpraktijk Bureau Jaan- voorheen het Leerpunt op, waarin ik sindsdien jongeren en volwassenen ondersteun in het ontwikkelen van hun levensvaardigheden. Daarbij schafte ik in 2016 een oude Mercedes bus aan die ik omtoverde tot een gezellige praktijk op wielen (de Coach Cabin) waar vanuit ik mensen coach op mooie plekken in de natuur.

Met mijn man en 2 kinderen woon ik in den Ilp (een klein plaatsje onder de rook van Amsterdam) waar we een piepklein kerkje beheren. Daar geven we liefdesworkshops voor stellen, gebaseerd op ACT en geven we vorm aan een plek waar mensen welkom zijn voor zingeving, inspiratie en naastenliefde. Ik speel viool, houd van muziek, ben graag in de natuur, verslind boeken, houd van mensen ont-moeten, dansen en bakken.

Mijn ervaring met ACT

Na vele opleidingen en cursussen ontdekte ik in 2012 ACT. ACT is voor mij de kapstok waar alles samenvalt van wat ik weet, ervaar en waar ik voor en achter staat. Waar theorie en praktijk hand in hand gaan en een combinatie van hoofd&hart&handen wordt aangesproken. De vertaling die Monique maakte met haar model voor kinderen, ACT4life , is niet alleen prachtig, maar ook praktisch en leent zich uitstekend om spelen-der-wijs kinderen en jongeren levensvaardigheden aan te leren.

Na zelf vele cursussen en workshops in ACT te hebben gevolgd, leid ik sinds een aantal jaar coachende professionals op in ACT. Om mijn kennis en kunde rondom ACT te verdiepen en andere begeleiders met deze levenskunst te inspireren schreef ik met een collega een boek over Coachen met ACT (juni, 2021). Ik ben lid van de ACBS-BeNe en geregistreerd als CRKBO-docent.


Judith van Langevelde – trainer

Als je opgroeit in een familie met ondernemers en je op de middelbare school goed blijkt in economie ligt de studie bedrijfseconomie voor de hand. Begin jaren negentig vertrek ik uit een klein dorp in Zeeland om in Rotterdam te gaan wonen en te studeren. De logica achter een financiële administratie is voor mij glashelder. Het leek me heerlijk om bedrijven te helpen met het op orde krijgen van hun administratie en financiële organisatie. Na mijn studie werkte ik als accountant en consultant. Al snel bleek dat ik in plaats van controleren en adviseren liever bezig was met het bieden van een luisterend oor aan medewerkers en collega’s en was ik geïnteresseerd in hoe ze omgingen met hun ambities, en uitdagingen. Als ik daar toch mijn werk eens van kon maken…

Ik volgde een coachingsopleiding en startte naast mijn baan een eigen coachingspraktijk en gaf trainingen. Ik werd moeder en mijn interesse in de psychologie van de mens werd groter en groter. Ik besluit het roer om te gooien en schrijf me opnieuw in als student aan de Erasmus Universiteit. Ditmaal om psychologie te studeren. Waar ik bij de studie bedrijfseconomie wist dat ik dit goed kon, voelde ik bij psychologie dat dit was wat ik wilde doen.

De rode draad; helpen bij het scheppen van orde in de chaos. Ik had alleen even tijd nodig om te beseffen dat ik mensgericht wil werken in plaats van organisatiegericht. Een voordeel is wel dat ik nog steeds met plezier de financiële  administratie van de praktijk doe.

In mijn vrije tijd spreek ik graag af met vrienden. Samen eten (mijn man kookt graag en heerlijk) en gewoon samen zijn. Daar geniet ik erg van. Iedere dag wandel ik tussen mijn afspraken door een uur met de hond. En dat terwijl ik geen hond wilde ;-). Heerlijk om even tot rust te komen. In de zomervakantie ga ik graag naar Zeeland. Als ik de duinen overloop en de zee zie en ruik, dan ben ik thuis. De kinderen zijn ondertussen pubers en jong volwassen. Niets leuker om ze te zien opgroeien tot wie ze zijn, en niets moeilijker (soms) om ze daarbij hun eigen keuzes te laten maken. Volg je hart is wat ik ze mee wil geven. Mijn verstand wil zich er alleen graag af en toe mee bemoeien…

Mijn ervaring met ACT

Tijdens m’n studie kinderpsychologie raakte ik geïnteresseerd in het gedachtegoed. Niet proberen de gedachten te veranderen, maar je anders tot je gedachten verhouden. Ik vond het een bevrijding, voor mezelf en in de therapeutische setting.

Ik volgde de ACT opleiding en daarna ACT4life. Ook heb ik de cursus Actief Opvoeden en ACT your Way gedaan. Dagelijks gebruik ik de metaforen, leer ik over het hoofd van mijn cliënten (en mijn eigen hoofd), voel ik met cliënten mee en voer ik waardevolle gesprekken. Met kinderen kan ik mijn creativiteit loslaten om de ACT therapie vorm te geven.


Yumika Lecluyze – trainer

Na een master-opleiding als violiste aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en als kunsthistorica aan de Vrije Universiteit Brussel ging ik aan de slag als socio-emotioneel begeleider in het middelbaar onderwijs. Ik deed er heel veel ervaring op maar ontdekte er vooral waar mijn hart echt ligt. Het luisteren naar, praten met en coachen van kinderen en jongeren is mijn grote passie.

Na het afronden van een opleiding ‘Kinder- en Jeugdpsychotherapie’ en een opleiding ‘Integratief Coachen’ leerde ik ACT kennen. Ik schreef me in voor de ACT-basis-module bij Monique Samsen. Niet veel later volgde ik ook de ‘ACT4life’-opleiding en een ‘ACT in Coaching’-opleiding bij Floor Reeze.

Een hele wereld ging voor me open en ik voelde dat ik de juiste taal had gevonden om te doen waar ik al zolang van droomde: ik startte met mijn eigen praktijk ‘Elephants and Cats’ in Brussel. Als je me daar niet treft, vind je me als violiste bij het SunsunSun String Orkestra terug op podia in België en Nederland. Mijn gezin is mijn fonkelteam en in mijn schatkist zitten tulpen, berg-en strandwandelingen, Johannes Sebastian Bach en sushi.

Mijn ervaring met ACT

Ik ervaar ACT als een onuitputtelijke schat aan tools en inspirerende metaforen.
Tijdens mijn sessies inspireren kinderen me steeds weer tot nieuwe beelden en werkvormen. Een fantastisch ACT-pretpark – met piekertreinen, boze botsauto’s, bewonderbomen en angstrollercoasters – vormde zich in mijn hoofd waar ik kinderen en jongeren in mijn praktijk mee naartoe neem. Hoewel we op school alles leren over de werking van het menselijk lichaam, leren we weinig of niets over hoe we onze geest gezond en flexibel kunnen houden… Daarom wens ik elk kind en elke jongere een ACT4life traject toe.


Nanouk van Tol – trainer

“Op een dag word je geboren, en langzaam word je groot. Er komt ook nog gegarandeerd een dag dan ga je dood. Daartussen mag je leven, dat is alles wat je kan. Maar al duurt het even, we maken er iets van!” (Pater Moeskroen, Dansen)

Een jaar of 35 geleden was er een meisje dat poppendokter wilde worden en 25 jaar geleden wist ze zeker dat het tandarts voor bange mensen moest worden. Maar het werden een studie psychologie en Nederlandse gebarentaal die samen mijn eerste vakgerelateerde liefde (voor de invloed van taalontwikkeling op het kind) veroorzaakten.

Na een postacademische studie tot orthopedagoog-generalist en ruim 10 jaar werkzaam te zijn geweest in de gehandicaptenzorg en het onderwijs maakte ik de switch naar een managementfunctie. Ook daar kon ik van genieten, maar ondanks dat ik mijn werk met plezier uitvoerde, merkte ik dat mijn hart nog maar weinig sprongetjes maakte.

Ik besloot het leidinggeven vaarwel te zeggen, om tijd te krijgen om mijn eigen passies te herontdekken. Ik ben als orthopedagoog-generalist gaan werken in een kleinschalige praktijk (Praktijk Zij aan Zij), waar ik sindsdien met veel plezier werk als behandelaar en diagnosticus. Doordat ik minder ben gaan werken ontstond er ruimte om te ontdekken waar ik gelukkig van word. Ik ontdekte dat ik geniet van het doen van heel veel verschillende dingen, bij voorkeur tegelijkertijd. Dat ik wil leven en genieten in het moment met een oog op de toekomst en altijd met de inzet van humor. En dat ik oprecht geniet van kennisoverdracht. In de praktijk betekent dit dat ik mijn werkzame bestaan nu afwisselend invul met cliënten, supervisie (vaak op basis van ACT), praktijkopleider zijn voor orthopedagoog-generalisten, lesgeven bij de orthopedagoog-generalisten opleiding en dus ook bij ACT4life.  Ik ben BIG-geregistreerd (39926909431) en lid van de NVO. Ik ben een mazzelkont.

Als ik niet werk (en er blijft wonderwel echt nog veel tijd over) breng ik het liefst tijd door met mijn kinderen en man, sta ik op de improvisatietheatervloer met Rechts van het Midden of squash ik. Daarnaast ben ik vrijwillig bestuurslid van stichting de Kap, een organisatie voor vrijwilligerswerk, mantel- en palliatieve zorg. Graag eet ik met mijn familie, drink ik een gin tonic met vrienden of haak ik een deken terwijl ik naar een film kijk waarbij ze elkaar allemaal proberen neer te schieten maar niemand iets raakt. Had ik al gezegd dat ik een mazzelkont ben?

Mijn ervaring met ACT

Toen ik in 2018 de overstap maakte naar het behandelende werk, was ACT de eerste behandelmethodiek waar ik indook. Voor zover dat kan met een behandelmethode was ik op slag verliefd. Mijn kijk op het leven werd samengevat in iets wat dan ook nog een evidence-based methodiek is. Naast dat ik het direct veelvuldig ben gaan gebruiken binnen de supervisie die ik geef en dat ik ben gaan lezen, ben ik in de leer gegaan bij Monique. Ik zocht een praktische opleiding voor het werken met ACT met kinderen en die vond ik. Ik had geen betere plek kunnen treffen want hier ontmoette ik gelijkgestemden, mensen die allemaal op authentieke wijze hun hart proberen te volgen. Iets met mazzelkont 🙂


Mariska de Wolf – trainer

Als GZ-psycholoog werk ik in een kleinschalige praktijk in regio Nijmegen met kinderen, jongeren en jongvolwassenen.

Privé woon ik samen met mijn kat Catootje, en als we niet in Nijmegen zijn, gaan we naar mijn vriend in Den Bosch, die overigens ook graag in Nijmegen vertoeft.  ‘Mensen’, dieren en groen, uit deze 3 dingen bestaat het grootste deel van mijn hart. ‘Mensen’ in bredere context: psychologie, de menselijke geest (filosofie, kunst/cultuur) en in smallere context: ‘mijn’ mensen (vriend(innen), familie). Van dieren staat de (mijn) kat op 1, maar eigenlijk bijna alle dieren kunnen wel op mijn interesse rekenen. In het groen ga ik graag wandelen, fietsen, zwemmen, kamperen… en duurzaamheid en milieubewustzijn vind ik belangrijk. Yoga, muziek en lekker eten zijn liefhebberijen.

Van origine ben ik orthopedagoog (afgestudeerd aan de universiteit van Nijmegen in 2004) en koos ik voor de richting gezin en gedrag. Ik heb lange tijd in een (SGGZ-)setting voor complexere en langdurigere zorg gewerkt in een multidisciplinair team met o.a. speltherapeuten, gezinstherapeuten en psychiater, sindsdien heb ik de overstap gemaakt naar de kortdurende zorg (basis GGZ), wat vooral samenhing met de kans om als ZZP-er aan de slag te gaan en me los te kunnen maken van de prestatiedruk die ik ervaarde in de reguliere GGZ. Nu ik als zelfstandige mijn eigen tijd en dag mag indelen, voel ik me vrijer en meer energiek gedurende mijn werkdag, en daar ben ik super blij mee! Op deze manier kan ik mensen helpen op de manier die voor mij goed voelt.

Mijn ervaring met ACT

ACT kwam op mijn pad toen ik een tijd niet lekker in mijn vel zat. Ik had er al eens van gehoord, en was er wat sceptisch over. Van een hulpverlener kreeg ik wat ‘leesvoer’ en opdrachten mee, die ik met de nodige scepsis doornam, maar hoe meer ik me erin verdiepte, hoe meer ik gefascineerd raakte. In eerste instantie door de boeken van Gijs Jansen, maar toen ik besloot om de cursus ACT4life te volgen bij Monique, was ik helemaal verkocht. Ik voelde me dan ook zeer vereerd toen Monique me uitnodigde om bij de ‘ACT4life bende’ aan te sluiten! Ik geniet enorm van de filosofie, de creativiteit, vrijheid en flexibiliteit die voor mij horen bij ACT4life .

Het werken met dieren, tekeningen, en steeds weer bedenken van passende metaforen samen met kinderen en jongeren is heel erg leuk, en ik merk dat het hen erg aanspreekt. 

Daarnaast spreekt de ‘gezamenlijkheid’ me enorm aan: we zijn allemaal mensen, en allemaal komen we hobbels, obstakels en hindernissen tegen op ons levenspad, en heeft ons rugzakje zich gevuld met bagage. Buiten onszelf, en in onszelf. Daarin verschillen cliënten en hulpverleners niet van elkaar, en we hoeven deze obstakels en bagage ook niet ‘uit de weg te ruimen’. We kunnen gewoon op weg gaan, MET bagage, en onze weg zoeken, door, over, langs die obstakels. Met vallen en opstaan. Wat een opluchting dat al die ‘niet helpende gedachten’ er gewoon mogen zijn, en dat niet alleen ik ze blijk te hebben, maar dat eigenlijk iedereen ze heeft (op zijn eigen manier).

Een andere prachtige toevoeging van ACT(4life) in mijn persoonlijke en professionele leven, is het contact maken met dat wat je echt graag wilt en belangrijk vindt (het hart/je waarden). Door dit helder te krijgen, wordt therapie geen ‘trucje’ of iets met een uitkomst die vooraf bepaald is in goed/fout, gezond of ongezond, maar wordt er gewerkt aan datgene wat er echt toe doet voor de cliënt. Zo enorm belangrijk!


Joyce Fehling – trainer

Ik ben Joyce Fehling, moeder van drie prachtige meiden. Mijn leven heeft aardig wat hobbels gekend. Ik voel mij een rijk mens die veel wijze mooie mensen mocht tegenkomen op haar pad. Ik heb van deze mensen veel vaardigheden mogen leren om hier mee om te gaan. Dit heeft mij geïnspireerd om mijzelf te ontwikkelen en opleidingen te volgen om anderen te mogen ondersteunen bij uitdagingen in het leven.

Ik ben dertien jaar werkzaam geweest in het onderwijs als leerkracht. Nu begeleid ik kinderen, ouders en leerkrachten bij hoogbegaafdheid. Ik werk op een Basisschool in Ridderkerk als specialist hoogbegaafdheid, daarnaast werk ik ook ambulant en vanuit mijn praktijk aan huis. Samen met het netwerk rondom de kinderen en met de kinderen zelf zoek ik naar een passende situatie voor deze kinderen. ACT is een van de methodieken die ik dagelijks inzet om de psychologische flexibiliteit te vergroten en vaardigheden aan te leren om weer mee te kunnen doen met de maatschappij.

In samenwerking met collega’s, kinderen, ouders en andere professionals werk ik naar een meer passende situatie, leer ik met de jongeren te  accepteren wat ze niet kunnen veranderen en leg ik de focus op het vergroten van die dingen die voor de kinderen, jongeren en ouders belangrijk zijn en waar de talenten liggen. Sinds kort ben ik de trotse eigenaar van een Australian Labradoodle, Soof, die ik mag opleiden tot praktijkhond.

Ik mag mijn ACT reis nu verder vervolgen in het team van ACT4life, iets waar ik veel passie, overgave en enthousiasme bij voel en waar ik erg trots op ben om onderdeel van te mogen zijn.

Mijn vrije tijd besteed ik graag aan mijn dochters, mijn ouders en honden, wandelen in de natuur, fotograferen, dierbare vriendinnen, koken, yoga, lezen, musea, wijn drinken, een goed gesprek voeren, suppen, skaten, fietsen door Rotterdam en ik ben vaak te vinden in mijn moestuin.


Hannah Verboom – trainer

Samen met mijn vriend en onze hond Boris woon ik aan het randje van de Veluwe in Ede. We zijn dan ook vaak met z’n drieën te vinden op de hei of in het bos voor een wandeling. Ik kan erg genieten van het buiten zijn, van fanatiek een spel spelen, dansen in de woonkamer, schatzoeken in kringloopwinkels en van spontane afspraken met vrienden, familie en (oude) bekenden. 

Als orthopedagoog werk ik met een klein fijn team in de specialistische GGZ. We dragen zorg voor het creëren van een huiselijke sfeer, zodat kinderen, jongeren en ouders zich zoveel als mogelijk op hun gemak kunnen voelen. Voor mij is het belangrijk om met aandacht oprecht contact te maken, samen te werken, nieuwsgierig te blijven. 

Mijn ervaring met ACT

In 2019 heb ik voor het eerst ACT ‘ontmoet’ en het was liefde op het eerste gezicht. Hoe meer ik ACT leerde kennen en toe ging passen, hoe groter de liefde en nieuwsgierigheid werden (en die blijven groeien). ACT4life zie ik als een prachtige, praktische vertaling van ACT waardoor kinderen hier al op jonge leeftijd mee aan de slag kunnen. Er wordt veel gewerkt met dieren, metaforen en oefeningen. Dat maakt het werken met ACT4life zo veelzijdig, creatief en actief. Een van de mooiste ontwikkeling die ik zie gebeuren bij kinderen en jongeren tijdens een ACT4life -traject is dat er bij hen meer zelfcompassie ontstaat; er is niets mis met mij, ik ben goed zoals ik ben, ik mag lief zijn voor mezelf, voor mijn gedachten en gevoelens, zodat ik kan luisteren naar mijn hart en ervoor kan kiezen om mijn hartenpad te volgen. En aan dat proces mag ik als orthopedagoog samen met kinderen, jongeren en ouders werken, hoe fantastisch is dat!


Nienke Lemmens-Deelen – trainer

Als jong meisje wist ik al: als ik later groot ben dan wil ik een baan met kinderen. Als één van de oudste nichtjes wisten mijn jongere neven en nichten mij altijd te vinden. Niet alleen voor het aanleren van nieuwe dansjes, maar ook voor alle vragen waarbij ze liever niet naar hun ouders wilden voor advies. Zo is mijn loopbaan als hulpverlener eigenlijk begonnen.

Na meerdere jaren als orthopedagoog werkzaam te zijn geweest heb ik sinds 2013 mijn eigen praktijk in Doetinchem, Praktijk Samen Deelen. Met veel plezier help ik kinderen, jongeren, jongvolwassenen en ouders bij diverse struggles in het leven.

Mijn ervaring met ACT

Tijdens mijn studie leerde ik dat problemen er zijn om vanaf te komen en dat je negatieve gedachten gewoon kunt omvormen naar positieve. Tot ik merkte dat dit voor mezelf niet meer opging. De moeilijkheden in mijn leven destijds waren niet op te lossen: ze waren er gewoon. En er was niets positiefs aan. Wat moet je dan?

Toen raadde een vriendin me aan om een psycholoog te zoeken die Acceptance and Commitment Therapy aanbood en dat ben ik gaan doen. Sindsdien ben ik onwijs fan geworden van deze methode: het leven mag rot zijn, met alle gevoelens en gedachten die daarbij horen. Daardoor ervaarde ik veel meer rust en kon ik ook wat aardiger zijn voor mezelf. Ik mocht menselijk zijn en het was oké dat het even niet oké was. Tegelijkertijd leerde ik ook dat mijn gedachten en bepaalde aannames over het leven me in de weg stonden om het leven te leiden wat ik wilde. Door daarmee om te leren gaan ben ik veel meer gaan genieten van kleine én grote dingen (door ze gewoon te gaan doen!).

Omdat ik iedereen deze manier van leven gun ben ik een aantal jaar na mijn eigen behandeling de basisopleiding ACT gaan doen, gevolgd door ACT4life en de ACT vervolgopleiding. Ook heb ik veel ACT-boeken verslonden.

ACT4life heeft mij gebracht dat ik alle onderdelen van ACT beter begreep en het ook makkelijker toepasbaar werd, zeker in mijn praktijk welke voornamelijk op kinderen is gericht. De metaforen zijn zó treffend dat zelfs jonge kinderen het kunnen toepassen in hun jonge leven. Zo heb ik al veel kinderen zien opbloeien, de meesten in zeer korte tijd. Dat vind ik heel bijzonder. Want hoe gaaf is het om kinderen op zo’n jonge leeftijd al zulke belangrijke vaardigheden mee te kunnen geven voor het leven? Ik gun dat ieder kind!


Elisabeth Thiadens – trainer

Sinds 2007 werk ik als psycholoog, inmiddels GZ-psycholoog, in de specialistische Jeugd GGZ. Mijn basiskennis en ervaring ligt voornamelijk in cognitieve gedragstherapie.

Lange tijd werkte ik met jongeren met een ernstige eetstoornis en/of emotieregulatieproblemen. Daar leerde ik voor het eerst over de derde generatie gedragstherapie, en hoorde ik ook over ACT. Ik vond dat nog erg ingewikkelde taal en bleef voornamelijk volgens de principes van CGT werken. Inmiddels werk ik met jongeren met een angst, dwang en/of ticstoornis in een (dag)klinische setting. Ik vind het erg leuk om samen te werken met een professioneel team én uiteraard de jongeren en hun ouders zelf. Ook geef ik supervisie in het kader van verschillende opleidingen. Mijn zus Jaan heeft mij uiteindelijk geïnspireerd en overtuigd dat ACT een prachtige methode en gedachte goed is, juist wanneer je vastloopt. Dat het niet gaat om wegnemen van het ‘gedoe’ (bijvoorbeeld angst) maar doen wat je belangrijk en waardevol vindt, ondanks of mèt het gedoe. 

Na de 6-daagse training merk ik in mijn dagelijkse werk dat ik niet meer zonder de taal van ACT kan. Niet alleen ACT maar ACT4life in het bijzonder. De kindvriendelijke en speelse, beweeglijke benadering vind ik een zeer waardevolle aanvulling voor de SGGZ. Omdat ik naast het werken met jongeren en hun ouders ook graag superviseer en lesgeef heb ik de kans aangegrepen om mijn hart te blijven volgen en nu ook trainer voor ACT4life te zijn. 

Maar er zijn ook genoeg momenten dat ik het heerlijk vind om helemaal niks te doen dat met werk te maken heeft. Zoals piano spelen, zwemmen, wandel- en fietstochten maken, kickboksen, tekenen en last but not least heel veel knuffelen met mijn twee dochters.       


Wil Fontein – trainer

Hallo, ik ben Wil: een enthousiaste beeldend therapeut die in haar hart is geraakt door ACT. Het heeft mij gebracht dat ik vanuit meer compassie met mezelf durf te gaan voor dat wat ik echt belangrijk vind: mijn prachtig vak, beeldend therapie gecombineerd met ACT. Beide ervaringsgerichte methodes die zijn gericht op voelen en handelen.

Ik hou ontzettend veel van mijn man en zoon die inmiddels al 27 is en op zichzelf woont. Prachtkerel! En niet te vergeten onze Friese stabij Buck. Spelletjes spelen met vrienden onder het genot van een hapje en een drankje vind ik heerlijk. Etentjes, wandelingen, vakanties en uitwaaien op de motor zijn activiteiten waar ik intens van geniet. Ik zit niet stil en ben vaak in beweging. Mijn creativiteit laten stromen is een must.

Beeldend werken is voor mij een levensbehoefte. Ik ben dan vaak te vinden in mijn atelier en ik volg de opleiding Beeldhouwen en ruimtelijke kunst aan de Academie voor de Schone Kunsten in Arendonk. Dit is echt een moment voor mezelf! Een dag voor mij alleen waar ik heerlijk mijn accu kan opladen.

Ik werk inmiddels al 22 jaar als beeldend therapeut binnen de specialistische GGZ en in mijn eigen praktijk voor beeldende therapie en ACT therapie. Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapievorm voor jongeren en volwassenen en valt onder overige psychologie. Hierbij wordt gebruikgemaakt van allerlei materialen; zoals potlood, verf, hout, steen, klei, textiel en digitale middelen. In het beeldende werk worden jouw kwaliteiten en valkuilen zichtbaar, tastbaar en concreet gemaakt. Het biedt je de mogelijkheid om te ervaren en gevoelens tot expressie te brengen. Dit geeft nieuwe inzichten en de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden aan te leren. Je hoeft niet creatief te zijn. Het gaat hierbij vooral om het proces en niet om het resultaat. 

Mijn ervaring met ACT

In 2019 heeft het ACT virus mij te pakken gekregen en daar ben ik gelukkig nog steeds niet van genezen. Ik heb de basistraining, de vervolgtraining en ACT in groepen gevolgd bij Gijs Jansen en mag me dan ACT master noemen volgens de ACT guide. Daarnaast heb ik de training ACT your way gericht op jongeren gedaan bij Denise Mathijsen.

Totdat ik als laatste de training ACT4life bij Monique Samsen heb gevolg. Ik werd daar zo ontzettend enthousiast van en voor mij vielen alle stukjes op zijn plek. Door de verbeelding van de ACT zuilen in de rotonde wordt het proces zo helder en inzichtelijk voor mij maar ook voor mijn cliënten. Niet alleen kinderen maar ook volwassen.

De combinatie Beeldende therapie en ACT lijken voor elkaar gemaakt. Zoals ik al eerder benoemde zijn het beide ervaringsgerichte methodes die zijn gericht op voelen en handelen. Het letterlijk in beeld brengen waar jij je bevindt in het proces van de rotonde. Het ervaren van wat er is en het veilig oefenen van nieuwe vaardigheden.


Vicky Nuyts – trainer

Hoe komt het dat een kind dat niet goed in zijn vel zit en niet goed tot leren komt? Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat ze beter in hun vel zitten? Dit waren vragen die me in mijn jaren als leerkracht al wakker hielden. Elke mogelijkheid tot leren greep ik met beide handen aan, met een waslijst aan bijscholingen, opleidingen en trainingen tot gevolg.

Totdat ik leerde dat het niet aan mij was om anderen te ‘fixen’. Het voelt juister om samen met anderen te ontdekken wat ik kan zien aan mogelijkheden in hen. Zodat ze het zelf kunnen omarmen en gaan gebruiken. Want ik kan geloven in jou tot ik blauw zie, daarom geloof jij nog niet in jezelf.

Mijn ervaring met ACT

Lang geleden, toen onze meid nog paardreed, werden de eerste zaadjes van ACT gepland. Zij vertelde enthousiast over het niet langer ‘oplossingsgericht’ werken en in plaats daarvan psychologische flexibiliteit aanreiken.

Na twee jaar kiemen startte ik in januari 2019 met de opleiding ACT4kids in gegeven door Sien Verbeek. Ik kwam thuis in ACT4life, wat een warm en deugddoend bad was dat! Niet langer het ‘oplossen’ was belangrijk, wel het meewandelen, het kijken naar, het samen voelen en ontdekken wat handig en onhandig gedrag is.

De methodiek, uitgelegd aan de hand van metaforen, is voor mijn beeldende brein echt ideaal. Ik ging er meteen mee aan de slag, zowel in mijn praktijk als in mezelf. Ik volgde meerdere opleidingen en las tussendoor ook nog heel wat boeken over ACT. Zo werd ACT4life ook echt mijn leven.

Ik maakte Het ACTieve GlunderSchrift, een werkboek voor durvers, denkers, doeners en twijfelaars. Het is een werkboek met ACT4life als kapstok dat je meeneemt op ontdekking naar wie je bent. Mijn hart doet een dansje als ik bedenk dat ik deze tool ook met jullie mag delen. Het is mijn droom dat praten over het uilengekwetter even normaal wordt als praten over je tandartsbezoek.


Jantien van der Wijngaard – trainer


Sophie Froger – trainer

Na mijn afstuderen in 2012 als Orthopedagoog, ben ik gaan werken in de specialistische jeugd GGZ . Hier werk ik, inmiddels als Gezondheidszorgpsycholoog en een paar werkplekken verder, nog steeds met heel veel plezier. Mijn werkpalet ben ik gaan uitbreiden met diverse technieken (zoals CGT, EMDR, ACT, Sensorimotor Psychotherapy), maar het meest belangrijke vind ik nog steeds het maken van écht contact. Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf mag zijn en we met nieuwsgierigheid de zoektocht naar acceptatie en/of herstel aan gaan. 

Ik woon in het gezellige Utrecht, waar ik ervan geniet om zowel het bruisende bestaan als de rust te kunnen opzoeken. Mijn hart maakt altijd sprongetjes van vrolijke, lieve honden en lekker eten!

Mijn ervaring met ACT

In mijn werk had ik al vaker over ACT gehoord en er zijdelings mee gewerkt, tot ik in 2017 vanwege persoonlijke omstandigheden ondergedompeld ben in de ACT. Na een ongeval met hersenletsel en een whiplash als gevolg, bleek praten over het probleem niet te helpen bij verder herstel. Naast stap voor stap blootstelling aan prikkels, hielp de situatie en de gevolgen ervan (door)voelen en aanwezig te zijn in het hier en nu (met name IN mijn lijf en niet in mijn hoofd) des te meer. Hier is mijn vlammetje voor ACT, yoga en lichaamsgericht werken aangewakkerd en ook niet meer gedoofd. Deze onderdelen zijn niet meer weg te denken uit mijn privé én werkende leven.

Na zelf voldoende hersteld te zijn, heb ik begin 2022 de basiscursus ACT voltooid en niet lang erna de verdieping bij ACT4life gevolgd. Het ACT4life-model geeft op een praktische manier tools om zowel diagnostisch als behandel technisch aan de slag te gaan. Zowel met kind en jeugd als met volwassenen (in mijn geval vaak de ouders) helpen de symboolfiguren en metaforen om de vertaalslag naar het dagelijks leven te kunnen maken. Mocht ik je in de training tegen komen, kijk ik er naar uit om met nieuwsgierigheid het ACT4life-model met jou te doorlopen zodat je er zelf met cliënten mee aan de slag kan!


Corine Zwikker – trainer

Ik ben geboren en getogen in Apeldoorn. Daar woon ik samen met mijn man en drie kinderen. We zijn dol op bouwen met Lego. Ik kan ook erg genieten van puzzelen, het luisteren naar luisterboeken, spelletjes spelen of escaperooms oplossen.

Als orthopedagoog, gezondheidszorgpsycholoog werk ik al 20 jaar bij een instelling waarbij zorg en onderwijs verweven zijn binnen de BGGZ en SGGZ. Het meedenken met de uitdagingen die kinderen en jongeren ervaren of oproepen bij volwassenen (ouders en leerkrachten/docenten) vind ik erg leuk. 

Mijn ervaring met ACT

Al in 2019 hoorde ik over ACT en was ik gelijk enthousiast. Ik volgde workshops en webinars. Pas in 2023 heb ik de opleiding ACT4kids gevolgd en werd mijn enthousiasme alleen maar groter en baalde ik dat ik niet eerder de opleiding had gevolgd. Wat was ACT me op mijn lijf geschreven! 

ACT4life met de symboolfiguren en metaforen gebruik ik in alle behandeling van kinderen en jongeren en ook in de ouderbegeleidingen en gesprekken met leerkrachten en docenten. Daarbij ontdekt iedereen dat het goed is zoals hij/zij is, dat je door het gedoe heen kan om je hartenpad te volgen. Dat heb ik zelf ook ontdekt door de keus te maken om trainer te worden bij ACT4life.


Zelfstandig met ACT4life aan de slag? In december 2016 is het boek Acceptance and Commitment Therapy bij kinderen en jongeren uitgekomen via uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum. Het boek geeft je handvatten waarmee je kinderen kunt leren hun hart te volgen, ondanks de onvermijdelijke hindernissen die ze onderweg tegenkomen.

Samsen, G.M., & De Heus, J.L. (2017). Acceptance and Commitment Therapy bij kinderen en jongeren. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Je kunt Acceptance and Commitment Therapy bij kinderen en jongeren hier bestellen.